Greva në Rinas/ Reagon Unioni Europian i Kontrollorëve: Zgjidhje me dialog

Xing

E Mërkurë 7 Prill 2021, 19:07 / Kategoria Lajmet e fundit / 

Unioni Europian i Kontrollorëve ajrorë ka reaguar pas grevës së nisur në Albcontrol, ku si rrjedhojë është pezulluar puna në aeroport dhe janë ndërprerë të gjitha fluturimet hyrëse dhe dalëse.

Në reagimin e tij, Unioni Europian bën thirrje që të ndalohen sulmet ndaj kontrollorëve dhe që zgjidhja të bëhet me anë të dialogut. Apeli vlen dhe për Poloninë, e cila duket se po përballet me një situatë të njëjtë.

"Në Shqipëri, pesë kontrollues të trafikut ajror (ATCO) janë pushuar nga puna sepse, për shkak të stresit të rëndë me të cilin kanë jetuar gjatë vitit të kaluar, përkeqësuar nga ulja e njëanshme e pagave deri në 70%, shkarkimi i tyre ndodhi pasi ata deklaruan paaftësi të përkohshme për shkak të ndaj këtyre streseve në përputhje me skemën e kompetencës së ATCO-s shqiptare. Pasi të pesë u pushuan nga puna, ATCO-të shqiptare u mblodhën për të diskutuar sjelljen e ANSP-së shqiptare me ministrin e tyre, por ndërhyrja e Ministrit të Infrastrukturës dhe Energjisë dështoi të japë ndonjë rezultat”.

ATCEUC dënon injorancën absolute të PANSA dhe Albcontrol Management në lidhje me bazat e një Dialogu të Shëndetshëm Social. Të dy i vendosin punonjësit e tyre nën një stres të jashtëzakonshëm shtesë që dëmton sigurinë e operacioneve të tyre.
Për temat e sigurisë, është e natyrshme të kesh mendime të ndryshme brenda sektorit evropian të ATM-ve. Problemet mund të zgjidhen vetëm përmes një dialogu real dhe kuptimplotë dhe kurrë përmes qasjeve totalitare.
ATCEUC nxit PANSA dhe Albcontrol të rivendosin menjëherë ATCO-të që ata pushuan dhe fton si Qeverinë dhe Autoritetet Kombëtare Polake dhe atë Shqiptare për të vlerësuar plotësisht praktikat e Dialogut Social të ekipit aktual të Menaxhimit të ANSP.
Do të ishte e mençur të mos nënvlerësohej solidariteti midis Kontrolluesve Evropian të Trafikut Ajror kur dëshmojmë një manifestim kaq të qartë të abuzimit të pushtetit me të cilin po përballen kolegët tanë nga Polonia dhe Shqipëria!”, thuhet në reagim.

Burimi: "Ballkan Web"

 

MOTI NE TIRANE
Poll